Business Model Innovatie

Product innovatie is niet langer een garantie voor een organisatie om te overleven. Business model innovatie daarentegen maakt de kansen een stuk groter. Voor veel mensen klinkt dit mooi, maar om dit concept handen en voeten te geven is een stuk moeilijker. Daarom gebruiken we in deze workshop het St. Gallen Business Model NavigatorTM spel waarmee we op een gestructureerde manier uw creativiteit stimuleren.

Een business model bestaat uit vier componenten. Er vindt business model innovatie plaats wanneer minstens op het gebied van twee componenten geïnnoveerd wordt.

  • Wie: Wie is de beoogde klant?
  • Wat: Welke producten en/of diensten worden aangeboden?
  • Hoe: Hoe wordt de waarde gecreëerd? Welke processen, activiteiten, middelen en vaardigheden zijn hiervoor nodig?
  • Waarde: Hoe wordt omzet gegenereerd?

St. Gallen Pattern cards

Innovatieve ideeën ontstaan door associaties en komen plotseling tot ons; “Het licht zien”. Met het management team vergaderen om tot vernieuwende, out-of-the box ideeën te komen heeft dan ook weinig effect. Vaak beperken die uitkomsten zich tot een verbetering van het bestaande. Het BMI Lab heeft een kaartspel ontwikkeld om tot business model innovaties te komen. 55 business modellen staan beschreven op losse kaartjes en het is aan u en uw team de uitdaging de business modellen toe te passen op uw organisatie. Hoe zou uw organisatie er bijvoorbeeld uit zien met een add-on business model, of met subscriptions of in een two-sided market? Sommige business modellen zullen minder voor de hand liggen dan de andere. Aan u de uitdaging om uw creatieve geest erop los te laten en de kracht van combinaties te ondervinden. Om uw associaties nog meer te inspireren adviseren wij deze workshop te volgens met een diverse groep van stakeholders of zelfs ‘vrije denkers’ van buiten uw business uit te nodigen.